peggus.se/weather © 2011               

Flaggor

 

 

Livräddarna

Livräddningsområden

Livräddarna Tylösand har sex st livräddningsområden. Vid varje givet tillfälle finns åtta livräddare och en livräddningschef (CH) som sköter livräddningstjänsten samt vår bevakningsbåt med en pilot för patrullering ute i området.

Tylösandstranden, livräddningsstationen, ”LR 1”:  Här finns huvudtorn med ledningscentral, livräddarejeep och räddningsbåtar. Svarar för säkerheten från södra delen av Tylösandsbukten. Området bevakas av 2 livräddare varav en sköter tornet och en patrullerar hela området. Utryckningsbåtar skall finns vid boj eller på trailer vid kraftig vind.

Tylöbäckstranden, ”LR 2”: Nyrebäcken i centrum med sitt kvicksandsbälte. Bevakning sker patrullerande till fots eller från tornet med 1 livräddare.

Campingstranden, ”LR 3”: Södra delen av Frösakull med sin stora campingplats. Tornet är försett med en fast högtalaranläggning. Bevakning sker patrullerande till fots eller från tornet med 1 livräddare.

Frösakullstranden, ”LR 4”: Stranden med många bofasta badgäster. Försedd med räddningsbåt vid bra väder förlållanden. Bevakning sker patrullerande till fots eller från tornet med 1 livräddare.

Ringenässtranden, "LR 5": Strand med många bilburna badgäster och i södra delen finns även bofasta. livräddarejeep. Bevakning sker patrullerande till fots eller från tornet med 1 livräddare.

Vilshäradsstranden, "LR 6": Utgör södra delen av Haverdalsbukten, försedd med räddningsbräda och livräddarejeep. Stranden är ca 2000 m. Bevakning sker patrullerande till fots ,2 livräddare i tjänst.

Livräddningstornen

Tornen är utrustade med en gulvit och en röd bevakningsflagga. Den gulvita skall vara hissad när stationen är bemannad. Den röda hissas om förhållandena bedöms som farliga av livräddaren på platsen, till exempel när vi varnar för starka utströmmar, och lämnas kvar vid bevakningens stängning om förhållandena ej förbättras.

I tornen finns även sjukvårdsutrustning. För den enskilde livräddaren finns i tornet den personliga livräddningsutrustningen: en livräddningstorped, kikare och även en flytväst samt en spade för justering av livbojsstolpar (livbojarna som finns utmed hela stranden

 

 

Hur larmar du livräddaren ute på stranden?

Om du behöver hjälp eller assistans kalla uppmärksamhet av livräddaren! Hissa ner livräddningsflaggan från tornet och stanna där. Detta är en larmsignal för livräddaren ute på stranden, och en larm kedja startar.

Har du telefon med dig som de flesta har idag så slår du som vanligt 112 till SOS-alarm för att få hjälp. SOS kontaktar livräddarna samt övriga räddningsresurser som behövs, kopplar dig till sjöräddningen om det behövs om olyckan är i vattnet.

Var beredd att svara på följande frågor:

  • Vad har inträffat?
  • Var är du?
  • Vilket telefonnummer ringer du från?

Livräddarna stödjer Ambulanssjukvården i uppdrag i vår närhet för första hjälpen då ett sjukdomsfall inträffar. Livräddarna kör fram för första insats under tiden ambulansen kör mot Tylösands område sommar tid kan de tar 10 minuter om det är mycket trafik.

Räddningstjänsten bistår oss med sina räddningsdykare. Livräddarna kan även bistå räddningstjänsten, vid mindre bränder så som gräsbränder i närområdet kan livräddarna på börja släckning eller lokalisera brandplatsen vid sina livräddningstorn.

 

 

 

Livräddningstjänsten sker alla dagar mellan kl 10 till 18 med start veckan före midsommar och fram till mitten av augusti.

 

När den gula flaggan är hissad finns det livräddare på stranden.

 

Den röda hissas om förhållandena bedöms som farliga av livräddaren på platsen, till exempel när det varnars för starka utströmmar, då lämnas flaggan kvar vid bevakningens stängning om förhållandena ej förbättras.